Chippen

Chippen.

Chip uw huisdier

U moet er niet aan denken, maar u kunt uw huisdier natuurlijk een keer kwijtraken. Het is daarom verstandig uw huisdier van een chip te voorzien. U kunt dan, als uw huisdier gevonden wordt, snel uw geliefde huisgenoot worden herenigd.

Waarom zou ik mijn huisdier laten chippen?

  • Als uw dier gevonden wordt, bent u als eigenaar snel en gemakkelijk te achterhalen. Het chipnummer is namelijk gekoppeld aan uw gegevens.
  • Als u naar het buitenland op vakantie gaat met de hond of kat bent u verplicht om het dier te laten chippen.
  • Ook als uw dier tegen ongevallen en ziektekosten verzekerd is, is een chip verplicht, vaak wordt deze dan wel vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
  • Een chip is geschikt voor bijna alle diersoorten. Ook jonge dieren kunnen worden gechipt.
  • Een chip is fraudebestendig: verwijderen is moeilijk en het registratienummer kan niet worden gewijzigd.
  • Uw dier voelt de chip niet
  • Een chip gaat een dierenleven lang mee.
  • Een chip is niet ontsierend: hij zit immers onder de huid.

Hoe werkt een chip?

Een chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt met een naald onder de huid van het dier ingebracht. Elke chip heeft zijn eigen unieke code, zodat elk dier die een chip heeft een eigen “nummer” heeft.

Diergegevens, adresgegevens van de eigenaar in combinatie met het chipnummer worden aangemeld bij een databank. Hier wordt uw dier geregistreerd.

Wanneer uw dier vermist is en door iemand word gevonden kan met behulp van een “chipreader” het chipnummer afgelezen worden. Bij de databank kunnen de juiste gegevens dan opgevraagd worden en ka het dier weer verenigd worden met zijn baasje. De registratie is dus belangrijk, net zoals het doorgeven van een eventuele verhuizing of verandering in telefoonnummer.

Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en bijbehorende registratie nog kloppen.

Registratie

Nadat uw huisdier van een chip is voorzien, moet het dier nog geregistreerd worden. Er bestaan diverse databanken. Een gratis service voor eigenaren die kiezen voor het BackHome chip, is de website: www.backhomeclub.nl. u kunt zelf de gegevens van uw huisdier invullen en, indien gewenst, wijzigen. De website stuurt ter bevestiging van registratie een bewijs van inschrijving dat u bij het vaccinatieboekje of Europees dierenpaspoort kunt bewaren. Vanaf dat moment is uw dierbare huisgenoot altijd weer bij u thuis te brengen! Het is overigens wel belangrijk om een verhuizing of wijziging van het telefoonnummer aan te passen op de site. Anders wordt het speurwerk alsnog heel moeilijk. Uiteraard zijn uw gegevens op de site veilig opgeslagen en niet toegankelijk voor derden.

www.chipnummer.nl

Een belangrijke site als het gaat om het terugvinden van elektronisch geïdentificeerde dieren is: www.chipnummer.nl. deze site maakt het mogelijk om aan de hand van het chipnummer vliegensvlug uit te vinden waar een dier geregistreerd staat. Vervolgens kan dan contact worden gezocht met de registrerende instantie. Iedere gegevensbeheerder heeft daarvoor andere regels, maar die zijn altijd heel makkelijk via de site te vinden.